Семейство норичникови.

Родина-Нова Зеландия, Австралия, Южна Америка. В природата има около 140 вида. Това растение не е за домашно отглеждане, а за зимни градини и прохладни оранжерии.

 
Хебе иволистна Hebe salicifolia - е голям, гъст, вечнозелен храси, с изправени  зелени клони, до 2  м висок.Копидна форма на листата, светло зелени, до 12 см. Цветовете са бели или бледо лилаво избледняване до бяло. Цветовете са събрани в четковидна метличка, най често увиснали. Цъфтят от юни до декември.


Съвети по отглеждането

Температура: Хебе предпочита умеренна температура лятото около 20-22°С, зимата по прохладно - около 6-8°С. В много топли помещения опадват пъпките и листата.
Осветление: Хебе е светлолюбива, много  видове  не изискват засенчване от прякото слънце  през лятото  но се  аптират към него пролетта постепено за да не получат изгарения. Зимата  е възможно да се нуждае от допълнително осветление.
Полив: Обилно през летото,почвата не бива да  пересъхва, но и не се  допуска излишна влага.  Необходим е добър дренаж
Торене:От април до август, през всеки две седмици се подхранват с течна тор за декоративни растения.
Влажност на  въздуха: Периодически се пръскат. Ако през лятото  температурата е повече от 20°С, то оросяванете е по често.
Пресаждане:Всяка пролет. Почва – 1 ч хумус, 2 ч листна, 1ч торф, ½ чпясък. Трябва да бъде рохка и лека, можете да добавите  ситен керамзит и късчета брезови въглища.
Размножаване: Семена и стъблени резници.

Съвети
Хебе се размножава с резници и семена. Резниците е най добре да срежете на есен, когато растението се подрязва поле цъфтеж. Отрязват се връхните клончета , около 10-12 см , долните листа се отделят. Края на резника се потапя в прах от фитохормони и се засажда в малки саксийки по 4-5 бройки. Почвата е на равни части- листна,торф, пясък. Резниците се покриват с полиетилен. Вкореняват се  за 1.5 месеца. Върховете на разсада трябва да се прищипят.
Семената бързо губят своята кълняемост. Затова се сеят веднага в плоски саксии както резниците.

Грешки при отглеждането
Листата стават меки и бледи – почвата е суха. През лятото обича обилен полив.
На листата има кафяви петна – различните петна се появяват заради  нарушение на режима на поливане когато почвата е мокра или суха.
Сухи връхчета на листата – излишно торене.
Листата бледнеят, меки, клончетата са изтеглени – прекалено  тъмно е, или  през зимата температурата не е достатъчно ниска.През лятото го поставете на най светлото място.

Вредители

В откритата почва Хебе е нападано от листни въшки, особено по време на цъфтеж.  Червеният акар ако е сухо и горещо.

 

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама