Семейство кактусови.

Представителите на вида се срещат на територията на Бразилия, на височина до 2000 м над морското равнище. Епифитен кактус с изправени или дъговидни стъбла, с дължина до 30 см. Стъблата често се делят дихотомично. Те са тъмно-зелени, с цилиндрично сечение, без ребра, с дължина 2-5 см, като диаметъра им е не повече от 0,5 см. Ареолите са малки, разположени латерално и не са много, с по 1-2 неголеми власинки.

Съвети по отглеждането

Осветление: Хатиора предпочита ярка, разсеяна светлина, но може да расте и на полусянка. При недостиг на светлина може да забави растежа си или краищата на листата да пожълтеят (хлороза). За по-обилен и ефектен цъфтеж е необходима повече разсеяна светлина. Расте добре в близост до западен или източен прозорец.
Температура: През лятото  се изнася на открито, като се подбира светло място, без преки слънчеви лъчи.
Препоръчителната температура през лятото е умерената, в границите на 18-22°C. От есента се препоръчва температурата да се понижи до 14-16°C, но не по-ниска от 12°C.
Поливане: През лятото и по време на цъфтеж, хатиората се полива обилно, с мека престояла вода, след просъхване на горния слой на субстрата. От есента до март поливането се намалява до умерено. Особено внимателно се полива, ако растението презимува на хладно. След цъфтежа, хатиората преминава в период на покой и поливането може да се съкрати драстично (примерно за месец). Засушаването на почвата, както и преовлажняването (особено при ниски температури) е опасно.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама