Семейство папратови.

Родината на тези папрати са тропическите райони на Полинезия, Китай, Япония, о.Ява. Включва около 50 вида. Като стайни растения се отглеждат няколко вида, например Davallia dissecta:Давлия заешка лапка; Davallia trichomanoides/ Мустаката Давалия; Davallia pentaphylla/Давалия петолистна; Всички те са епифитни папрати с дебели мъхести   коренища разпрострени по повърхността на почвата. При повечето видове петурата на листата е с триъгълна форма, пересто разсечени.  Народното название е заешка лапа.

Съвети по отглеждането
Температура: Лятото предпочита температура около 18-20°C, а зимата около 15 °C.
Осветление: Ярка, разсеяна светлина със засенчване от пряката слънчева светлина. Може да расте и без засенчване  поставено на изток.
Поливане: Обилно   през лятото, зимата умерено, но почвта винаги трябва да е влажна. Желателно е да се полива с престояла вода несъдържаща варовик.
Торове: Подхранват се с минерални торове за стайни, декоративно-листвени растения от май до август на всеки две седмици ½ от стандартната доза. Не използвайте само течни торове за поливане.
Влажност на въздуха: Идеалната влажност е около 55-60%. Оросяват се много рядко и то от фин пулверизатор, в противен случай туфите вехнат.
Пресаждане: Всяка пролет, и само тогава когато корените запълнят саксията. Почвата е със слабокисела реакция. Почва–торт:листна:хумус: торфен мъх;пясък в съотношение 2:2:1:1:1.

Размножаване: Предимно с деление на коренището или филизи.

Проблеми на израстването
Листата жълтеят, появяват се кафяви петна – прекалено висока температура в помещението. Нежелателно е повече от 25°C за папратовите.Причина може да бъде също и хаотичният или недостатъчен полив или изгаряния от преките слънчеви лъчи.

Листата жълтеят, расте зле – прекалено ниска влажност в помещението, близост до отоплението.

Листата са бледи, полупрозрачни, отпуснати – прекалено интензивно осветление.

Давалия не расте- прекалено тъмно. Това  е сянкоиздръжливо, но не сянколюбиво. Ако саксията е много тясна. Ако не е правилно избрана почвата т.т.прекалено тежка или плътна.

Листата могат да пожълтеят, кафенеят, засукват се и падат, младите листа увяхват и отмират- прекалено ниска температура в помещението, студено течение, полив със студена или хлорирана  вода.

Съвети:

Давалия много лесно се размножава с резници. На мъхестите зайчи лапички се появяват самостоятелни храстчета. Отрежете част от лапичките  с такива храстчета, пригответе почвената  смес от равни части листна почва, торфен мъх и пясък. резниците нямат корени но отрязаните лапи не бива да се заравят в почвата- просто  ги закрепите с керамзит.  Навлажнете почвата с новото растение и поставете растението в полиетиленов пакет. Не е необходимо да завързвате.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:26:46  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама