parkove.bg / Справочник - Флора / Аморфофолис (конячен) - Amorphophallus ..

Аморфофолис (конячен) - Amorphophallus konjac
Семейство ароидни. Родината им е тропическа Азия и Африка.Това са необичайни растения, които са изключително невзискателни. През зимният период губят листата си, но с настъпването на пролетта  те бързо израства на ръст. Цъфтят само големите растения, при това цветоносно стъбло се появява преди листата. Цвета на аморфофалиса мираше на изгнило месо, мирише  много силно и неприятно  и се налага да се изнесе от помещението. Природата  се е погрижила лошата миризма да  привлича мухите, които го опрашват. Аморфофолис расте много бързо и израства много бързо.

Конячен аморфофолис Amorphophallus konjac -  има грудки във форма на сплескано кълбо - до 20 см в диаметър. Дръжките на листата имат дължина 80 см, маслено тъмният цвят с тъмни и светли петна. Листата са перести и насечени със сочно зелен цвят. Цветоносът  е около 50-70 см дължина. Покривалото на кочана е 25-30 см дължина. Сам кочанът е до 50 см дължина, при цъфтеж се нагрява до 40°C. Издава  силен неприятен мирис.

СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО


Температура: Умерена, в период  на покой  около 13°C, минимум 10°C.
Осветление: ярка  светлина със засенчване от преките слънчеви лъчи през лятото.
Поливане: обилно в период на растеж. Есента, щом започнат да увяхват листата,поливането се прекратява.
Торове:след 1.5 година след прорастването на  свежите млади издънки през пролетта  започват да се подхранват растенията.  При това, трябва да отбележим че аморфофалос се нуждае от голямо количество  фосфор.  Изберете тор в съотношението азот : фосфор : калий е 1:4:1 или подобен. Добре се отразява торенето с ферментирал кравешки тор.
Влажност на въздуха:оросяването на листата има поскоро хигиенична цел но растенията се чувстват добре тъй като за тях е характерен влажният климат.
Пресаждане: след като извадим  грудките от хранилището, м.март, посаждаме ги в  хранителна почва. Почва – 1 част глинесто-горска 1 част торф,
1 част хумус,1 част пясък.
Размножаване: дъщерни грудки. Отделят се в началото на периода на покой, т.е. когато растението загуби листата си.


Някои особенности при грудката на аморфофолис

   
Грудката се формира в разсад като удебеляване на стъблото, на следващата година по този клубен  се появява лист и незабавно се образува нов клубен, по-голям от  първоначалният. С възрастта дъщерните  грудки ще обрзуват много нови грудки.
Аморфофалис  изисква задължителен период на покой. За зимата губи листата си, те увяхват и заблуждава много хора, че е загинало. Всъщност увяхващите листа е необходимо да се срежат под корена и да се спре полива.
След загуба на листата, с настъпването на периода на покой можете да оставите грудките в саксията, не е нужно да се полива почвата.

По- практично е да изкарате грудките от сксията, да ги изтръскате от старата почва, да се изплакнат в розов разтвор на калиев перманганат, да подсушите и съхраните  в сухо и топло място до поникването им.
Амофорфолис лукоценосен  може да се размножава с луковичка, която се намира в основните сегменти на листата.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:25:05  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама