Семейсто Агавови

Родината е Южна Америка до южните щати на САЩ. Много красиви декоративни растения,  но повечето от тях поради големите си размери подхождат за украса на цветни градини и като орнаменти. В стайни условия  се отглеждат само миниатюрни форми  или само млади растения. Агаве се култивира  в повече от 50 вида.

Агава американска Agave americana – големи сиво- зелени или синеещо-сиви лентовидни листа. В благоприятни условия често достигат дължина от 1- 1,2 метра с остри бодли. На Кавказ достига до 2-3 метра. По края на листата има  прави или леко завити kафяви зъбчета. Горната страна на листата е плоска а долната извита.
Съцветия -  огромна връхна метличка, при големите екземпляри достига височина до 10 м  и повече, носеща 10 хиляди цветчета, а и повече. Цветовете са жълтеникави до 7 см в диаметър.  Смята се, че те цъфтят на 100 години  веднъж.  Но всъщност  цъфтят веднъж  през живота си,  на около 15 години. Пъпката съдържа  многочислени цветове в метличката си  и  затова след като прецъфти,   растението постепенно загива. Образуваните  клончета се използват за размножаване. Формата на този вид се различава основно  по оцветяването на листата

СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура:През зимата агава се чувства много добре при температура  4-10 °C;  в останалото време на годината температурата е обичайната.
Осветление: Осветлението  трябва да бъде ярко, засенчване не е нужно, най-добре подхожда южното изложение. Желателно е през лятото агава да бъде на открито, на въздух. Зимата, при недостатъчно светлина  агава се издължава и губи своята красота, ако светлината не е достатъчна. Затова през зимата е необходимо да се постави на най-светлото място.
Поливане: през лятото растенията се поливат умерено, но постоянно. А през зимата поливането зависи от температурите- ако растенията се държат в прохладни условия - до 10 °, то и поливането е рядко, веднъж седмично за да не пресъхне почвата. А ако нямате условия да съхранявате агава на прохладно място през зимата и тя стои на стайна температура ,налага се да се полива 1 -2 пъти в седмицата. И така, зимата почвата се засушава, но не пресъхва напълно.
Торене: Всяка година от м.май до м. август през всеки 3- 4 седмици се подхранва с торове за сукуленти  или кактуси.
Пресаждане: младите агава се присаждат всяка година, възрастните веднъж на 2-3 год. Което  дава с години пищни растения.Почва – 3 части глинеста, 1 част листна и 1 част едър речен пясък. Дренажът е задължителен.
Размножаване: семена, резници и калеми.

Съвети :


Агава не е взискателно растение. Но въпреки това,  желателно е през зимата да се съхраняват при по-прохладна температура. Не си струва да се отказваме от тези растения, те могат да зимуват и на обичайна стайна температура, но им е необходима много светлина. Освен това, агава се разраства на ширина и заема много място.
За стайно отглеждане е подходяща и Агава влакнеста Agave filifera.  Повдигнатите листа, които достигат до 30 см дължина в краищата изглеждат като изсушени влакна.
Агава дребноцветна Agave parviflora това е компактно растение което също има влакна в края на листата.
 
От началото на пролетта до края на лятото, агава е добре да се изнесе в градината или на балкона. Това ще има благоприятен ефект за външният и вид. Ако имате голямо растение агава, което есента да се наложи да поставите в някой ъгъл , необходимо е да му дсигурите допълнително дсветление.


ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО


Най-често, агава страда от недостатъчно светлина през зимата – при това листата се свиват, а растението се издължава. При правилно отглеждани растения листата стоят на стъблото, плътно  притиснати едно в друго. При недостатъчно осветление  стъблото се разтяга, а листата са на разстояние едно от друго. Това разваля вида на растението.
Стъблата и корените гният – агава често страда от ниски температури и висока влажност на почвата. Ако  през зимата агава се съхранява на прохладно, то поливанията са много редки. През лятото загниването може да започне, ако в саксията няма дренаж, а се полива обилно. При преполиване листата стават меки, бледи и се навеждат. В този момент е започнало кореновото гниене. Агава по-леко понася  недостатъкът на влага като всички сукулентни растения отколкото излишна влага.
В почвената смес за агава е полезно да се добавят тухлени трохи и късчета брезови въглища.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:24:58  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама