parkove.bg / Справочник - Флора / Якобиния дребноцветна - Jacobinia ..

Якобиния дребноцветна - Jacobinia pauciflora

Семейство акантови.

Родина-Южна и Централна Америка. В природата съществуват около 50 вида.
 
Якобиния дребноцветна  Jacobinia pauciflora – по компактен и разклоняващ се храст,  достигащ около 1м височина. Листата са срещуположно разположени,с продълговата форма заострени на върха, около 2-3 см дължина. Цветовете са тръбести, увиснали, около 2 см дължина, ярко жълти при основвата червени, събрани по 3-5  броя в пазвени съцветия. Цъфти обилно  в края на зимата и пролетта.

Съвети по отглеждането
 
Температура: Умерена 18-20°C, през зимата не по малко от 15°C
Осветление: Ярка разсеяна светлина
Поливане: От пролетта до есента обилно, зимата много по малко. Почвата да бъде леко влажна. Топла вода.
Торене:  В периода от март до август се подхранва на  две седмици със специален тор за цъфтящи растения
Пресаждане:  На всеки 2-3 години. Почвата трябва да бъде рохкава – 1ч торф, 1ч пясък, 1ч хумус, 1ч листна.
Размножаване: Стъблени резници през пролетта.

Вредители по якобиния

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок,преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза. При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектицид.

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина.
Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди,напръскайте с разтвор на актелик

Съвети

Якобинията е едно рядко срещано у нас саксийно растение. На любителите на екзотика тя е добре позната, но има много неизвестни за отглеждането й. Преди всичко обаче трябва да се уточни, че това е старото наименование на растенията, по името на селището, където са открити. Сега в каталозите ще откриете якобинията под името "юстиция", посветено на откривателя й, шотландския ботаник Юстис.
Цветни пъпки има само на едногодишни вейки.
Произхождащите от Бразилия растения са бързо растящи, като достигат над 1,8 м височина и 1 м ширина. Естествено това са неподходящи размери за помещенията в които отглеждаме нашите цветя, затова трябва да се регулира растежа чрез подходящи резитби. И още нещо цветните пъпки се образуват само на едногодишни клонки. При това изнасяне по периферията растенията остават с неугледна стъблена част, без листа, често грозно разкривена. Всичко това налага да се регулира оформянето на храста още от най-ранна възраст.
Растенията бързо се възстановяват след срещата с ножицата.
При нашите условия юстицията трябва да зимува в помещения, където температурата да е около 12°С.  И ето най-отговорния момент - през април, с повишаване на температурата, преди да е започнал усиления растеж се провежда силна резитба, при която се премахват всички изсъхнали, разкривени и загрозяващи растенията клонки. Предайте желаният размер и форма на вашите растения. На пръв поглед те  ще изглеждат жалки, но само след седмици ще се отрупат в едногодишни цъфтящи клонки.
Прилага се резитбата за формиране.Тя включва отстраняване на вегетативният връх, когато растенията са достигнали височина около 20 см. Това създава възможност да се оформят няколко разклонения още от ранна възраст. Така с прилагането на силни резитби през следващите години, вашите растения може да станат многолетници.
Нищо не се изхвърля
От всичко това което сте изрязали вие имате уникалният шанс да оформите стъблени или връхни резници и да ги поставете за вкореняване в лека, песъчлива почвена смес. Поддържайте висока въздушна влажност и температура над 18°С, и скоро ще разполагате с млади, вкоренени резници, които са бъдещи млади растения.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:23:34  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама