parkove.bg / Справочник - Флора / Делосперма ежоподобна - /Delosperma ..

Делосперма ежоподобна - /Delosperma echinatum/

 Семейство Аизови.

Родината им е Южна Африка. В природата  има около 120 вида растения във вид на малки храстчета със сукулентни листа.

Делосперма ежоподобна /Delosperma echinatum/ - с тънки приповдигнати стъбла,високи до 30 см. Листата са разположени супротивно, със кръстообразна, яйцевидна или кълбовидна форма с дължина 1.5 см в диаметър. Листата са с ярко зелен цвят покрити с така наречените пипала- прозрачно кожени израстъци. Външно, създават впечатление  все едно на листа има плавници. Цветовете са единични, бели или жълти около 1.5 см в диаметър. Тава е най приспособеният вид за стайно отглеждане.

Съвети по  отглеждането
Температура: Умерена.През зимата, периодът на покой е при температура 10-12°С , минимум 8°С, при сухо съхранение.
Осветление: Пълноценно слънчево осветление през цялото време.
Поливане: Умерен полив по време на вегетация. Полива се много внимателно, от излишната влага  корените леко загниват. В период на покой поливът  се прекратява съвсем.
Торене: Само в този случай, когато растението не се е присаждало повече от две години. Торовете се  се влагат в доза 2 пъти по малко от препоръчаното.
Влажност на въздуха: Сукулентните растения добре  понасят сухият въздух, но през лятото в горещите дни е добре да се оросяват с пулверизатор.
Пресаждане: Пресаждат се само ако корените им са излезли от саксията. Могат да растат във всяка почвена смес за сукуленти.
Размножаване: Семена които се сеят през декември-януари.

Съвети
От пролетта до ессента е по добре да се постави на открито. Не се плаши от течения, но ако попадне под дъжда и не успее да изсъхне преди да го напече слънцето получава изгарения.
Много често на повърхността на саксията с делосперма се поставя дренаж от ситен чакъл( или едър пясък)  за да се предпази стъблото от загниване.
Съществуват още няколко вида делосперма които се отличават с ярки и обилни цветове отглеждани по Средиземноморието като почвопокривни  растения, за украса на храсти, цветарници. Тези растения не са подходящи за стайно отглеждане- прекалено взискателни  към условията на отглеждане.

За посаждането на делосперма както и за други аизонови се използва влагоемка и рохкава почва, добре пропускаща въздух. Можете да съставите  почвената смес сами : 1 листна почва, 2 речен пясък,1 глина, 1 торф ,1 тухлени парченца.
Саксията трябва да бъде широка, но не и дълбока с висок слой на дренажа.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:27:23  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама